Verkkovirhe

Suomalaiset maailmalla

Viestejä
2
Jani Sippolan Antwerpen Callant raivasi yllättäen tiensä Belgian cupin finaaliin, tiputtaen mm. Eri maiden maajoukkuepelaajia vilisevän Noliko Maasein, jota valmentaa nykyisin muuan Daniel Castellaani, joka on tuttu myös Finfan-teamille.
Vastassa finaalissa 14.2.2016, yli 10 000 katsojan edessä kivenkova Knock Roeselare.
 
Viestejä
87
Kirjoitanpa asiani tähän ketjuun, vaikka koskeekin oikeastaan juurikin päinvastaista asiaa, eli "Suomalaiset pelaajat ei lainkaan maailmalla". Viestistäni tulee aika pitkä, mutta mielestäni siinä on paljon myös asiaa. Toivottavasti jaksatte lukea loppuun ja kenties jakaa myös mielipiteenne asiasta.

On paljon tuotu esille sitä asiaa, miten hienona on kun kotimaiset parhaat pelaajamme palaavat takaisin kotimaiseen liigaan ja nostavat huomattavasti sen tasoa. Joka toki on hyvä asia. Mutta eikö tämä tuo taas uudenlaisen ongelman ja sen lieveilmiöt esiin? Tärkeimpänä ehkä suomalaisten kärkipelaajien ja maajoukkeen taso. Tätä aihetta tekstini lähinnä käsitteleekin.

Mestaruusliiga on ollut viime vuosina kovempi kuin koskaan aiemmin. Ja tämä vuosi kenties on vuosista vieläpä se kaikkein kovin. Liigan viimeisenä olevatkin tiimit ovat oikeasti hyviä lentopallojoukkueita. Tämän vuoden Veto, Riento ja Lakkapää eivät olisi joitakin vuosia takaperin joutuneet todellakaan taistelemaan liigasta putoamisen kanssa.

Kotoiseen liigaamme on viime vuosina valunut takaisin aiemmin ulkomailla uraa luoneita maajoukkuemiehiä. Kunnari, Esko, Sivula, Oivanen, Ojansivu, Hietanen, Hyvärinen, Kankaanpää ja Lehtonen esimerkkinä mainitakseni ovat kaikki palanneet takaisin Suomeen ulkomailta. Sen lisäksi esimerkiksi nimet kuten Siirilä, Krastins, Savimäki, Sinkkonen, Rumpunen ja Kouki pelaavat kaikki edelleen Suomessa. Osalle tämä voikin olla paras, tai jopa ainoa vaihtoehto, mutta se että jokainen on edelleen täällä, voidaan mielestäni kyseenalaistaa.

Seuraavassa hieman mahdollisista syistä tilanteeseen. Euroopan taloustilanne on huono. Tästä syystä pelipaikat ulkomailla ovat tiukemmassa kuin aiemmin. Ja seurat joilla on oikeasti varaa palkata pelaajia muualta, ovat usein niin kovatasoisia etteivät suomalaiset niihin juuri edes mahtuisi. Tämän lisäksi jo aiemmin mainittu Suomen liigan hyvä taso pelaajien pysymisen, vanhojen pelaajien takaisin tulon ja kovienkin ulkomaalaisten saapumisen takia on oman kehityksen kannalta järkevä ja looginen vaihtoehto. Ja vaikka Suomessakaan ei palkanmaksu tai palkkojen koko välttämättä ole täysin 100% optimissa kunnossa, on se silti monien maiden sarjoja edellä luotettavuuden ja turvallisuuden suhteen.

Nyt niihin ongelmiin jota nykyinen tilanne mielestäni muodostaa suomalaiselle lentopalloilulle. Ei ole kovin kauaa siitä kun suurin osa maajoukkueen rungosta pelasi ulkomaiden sarjoja. Myös samalla Suomen maajoukkue oli paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin tai on sen jälkeenkään ollut. He saivat alleen todella kovia pelejä muiden maiden parhaita pelaajia vastaan. Se voi ainoastaan kehittää. Eikä pidä unohtaa miten hyvää osalle nuorista pelaajista tekisi lähteä täysin vieraaseen ja uuteen ympäristöön, pois tutusta ja turvallisesta. He ovat pystyneet jo todistamaan, että päjäävät Suomessa. Osalle pelaajista olisi omalle kehitykselle ja henkiselle kasvamiselle todella hyväksi kun lähdetään pois tutun valmentajan, tuttujen pelikavereiden, samojen harjoitteluympäristöjen, omien vanhempien jne jne luota pois ja tehdään asioita aivan uudella tavalla. Tämä pakottaa pelaajan keskittymään tekemiseen, harjoitteluun ja itsenäiseen ajatteluun aivan eri tavalla kuin aiemmin. Selkeinpänä esimerkkinä näkisin tässä ehkä sen, että Krastinsille voisi tehdä todella hyvää lähteä vähän kauemmas isänsä valmennuksesta, vaikka taitava valmentaja onkin kyseessä.

Vanhempien pelaajien osalta ymmärrän hyvin kotimaahan paluun. He ovat tahkonneet kenties moniakin vuosia jo ulkomailla, tienanneet ihan mukavaasti pesämunaa ja nyt lapset alkavat olla siinä iässä että heillä olisi aika aloittaa koulu. Heidän tekisi mahdollisesti hyvää nähdä myös isovanhempia enemmän. Vaimonkin kanssa olisi kenties mukava viettää enemmän aikaa. Rahan tienaaminen ja itsensä kehittäminen suurimmalla palolla eivät ole enää ykkösprioriteetteja, vaan elämässä on muitakin asioita jotka ovat tärkeyslistalla ylhäällä. Lapset ovat lapsia vain kerran, ja moni haluaa ymmärrettävästi olla siinä kasvussa mukana. Myös maajoukkueura alkaa olla heidän osaltaan ohi, koska todella pitkät ja raskaat leiritykset seurakauden päälle alkaa olla kropalle, mielelle ja ennen kaikkea ajan käytön osalta liikaa. Heidän on vuoro antaa soihtunsa nuoremmille kannettavaksi. Ainoa ongelma on se, että niitä nuoria ei ole. Ei ainakaan maajoukkuetasoisia. Kotimaan kentiltä on perkeleen hankala hypätä suoraan maajoukkueeseen kuusikkoon.

Tämä on aiheuttanut sen, että maajoukkueemme ja myös sen tulevaisuus on epävarmempi ja heikommassa tilassa kuin olemme tottuneet viime vuosien menestymisen jälkeen. Ei ole enää Kunnaria ja Eskoa jotka tulevat raskaan seurajoukkuekauden jälkeen kantamaan reppuselässä Suomea menestykseen omalla isolla panoksellaan joka on hankittu todella kovalla harjoittelulla, mutta myös pelaamalla todella kovia pelejä muita maailman parhaita pelaajia vastaan koko seurakauden ajan.

Eniten huolta asia herättää, kun vertaa esimerkiksi muiden niin sanotusti tasoistemme tai parempien maiden tilannetta. Otetaan esimerkkinä nyt vaikka Slovenia, joka oli syksyn EM-kisoissa sensaatiomaisesti toinen. Ei se ihan sattumalta tullut, vaan suurin osa joukkueen pelaajista pelaa aivan maailman parhaissa joukkueissa, ja nimenomaan pelaavissa kuusikoissa. Maajoukkueemme on ollut niskan päällä käytännössä aina aiemmin, aivan viime vuosinakin. Nykyään ja lähitulevaisuudessa tilanne on todennäköisesti hieman erilainen... Seuraavassa Slovenian maajoukkueen kuusikko ja heidän seurajoukkueensa:

Yleispelaajat: Tine Urnaut (Trentino), Klemen Cebulj (Lube Volley), Alen Sket (Latina Volley)
Keskitorjujat: Alen Pajenk (Jastrzebski), Jan Kozamernik (Ach Volley)
Passari: Vincic (Narbonne)
Hakkuri: Gasparini (Paris Volley)
Libero: Kovacic (Cannes)

Jos jollekkin joukkueiden nimet ei sano mitään, niin näistä Trentino ja Lube ovat aivan Italian liigan parhaimmistoa, eli aivan maailman kärkeä seurajoukkueiden osalta. Latina myös Italian liigan playoff joukkue. Jastrzebski on kovatasoisen puolan liigan keskikastia ja Narbonne, Paris ja Cannes ovat Ranskalaisia joukkeita. Jokainen niistäkin todella hyvän tason joukkue. Suurin osa näistä joukkueista pelaa ja menestyy hyvin myös Euroopan cupeissa.

Myös muista, niin sanotusti Suomen tasoisista maista löytyy esimerkkejä, joissa pelaajia on lähtenyt ulkomaille rohkeasti raivaamaan pelipaikkaa. Jos hekin sinne kuitenkin pääsevät, ei ole mitään syytä miksei myös suomalaiset voisivat näin tehdä. Tätä kautta Suomi ja sen maajoukkuee jää kyllä väkisinkin kelkasta. Uskottava kotimainen liiga on tärkeää, mutta uskottava ja menestyvä maajoukkue on myös erityisen isossa osassa. Mielestäni siinä ollaan tällä hetkellä pahasti jäljessä ja jotain asiaan eteen olisi hyvä tehdä.

Editoin tähän vielä suomalaiset ulkomailla pelaavat. Lista on mielestäni hävyttömänkin lyhyt, ja syystäkin aiheuttaa huolta. Varsinkin kun kolme pelaajista on samalta tontilta, eli passareita. Osa on myös kieltäytynyt maajoukkueesta. Oikeastaan ainoastaan Tervaportti, Siltala, Kerminen, Hietanen ja Oivanen pelaavat oikeasti kovemmissa sarjoissa kuin Suomen liiga.

Eemi Tervaportti
Antti Siltala
Tomi Rumpunen
Niklas Seppänen
Lauri Kerminen
Jani Sippola
Kasper Vuorinen
Mikko Oivanen
Matti Hietanen

Joista Eemi pelaa hyvätasoisessa Turkin liigassa ja ykköspassarina. Se on hyvä asia. Siltala ja Kerminen pelaavat Venäjällä. Ongelmana taitaa heidän kohdallaan hieman olla peliaika. Kermisen joukkue käyttää kahden liberon taktiikkaa ja Siltala on joutunut olemaan paljon vaihdossa. Rumpunen pelaa Romaniassa ja Seppänen Ranskan kakkosta. Sippola taas Belgian liigaa ja Vuorinen on Tsekeissä. Sippola ja Vuorinen ovat joukkueensa ykköspassareita, joka on hyvä asia. Hietanen siirtyi kesken kauden Sveitsistä Turkkiin ja Oivanen pelaa Iranissa, joka on hyvätasoinen sarja.
 
Viestejä
2,387
Rolf Brunkeberg kirjoitti:
Lähi-Idän keikka on Mikko Oivasen osalta nyt takana, mutta kausi saattaa jatkua vielä jossain muualla.
;)

http://yle.fi/urheilu/iranin_lentopalloliiga_ei_vakuuttanut_oivasta__kertaakaan_ei_saatu_ohjelmaa_edes_viikoksi_eteenpain/8750225?origin=rss
Organisaation puutteista huolimatta kovaa osaamista sieltä Iranista kuitenkin löytyy. Mitä tulee keskipelaajiin oli Kappen käsitys heistä kokolailla erilainen. Varmaa kuitenkin on, että todella vahvan maajoukkueen Iran on saanut jalkeille ja lentopallon suosio maassa aivam uskomaton.
 
Viestejä
1,765
Jussi Juonio kirjoitti:
Rolf Brunkeberg sanoi:
Organisaation puutteista huolimatta kovaa osaamista sieltä Iranista kuitenkin löytyy. Mitä tulee keskipelaajiin oli Kappen käsitys heistä kokolailla erilainen. Varmaa kuitenkin on, että todella vahvan maajoukkueen Iran on saanut jalkeille ja lentopallon suosio maassa aivam uskomaton.
Oivasen Mikon loppukausi jatkuu Puolassa. Mikäs se seura on?
 
Viestejä
4,083
PassariLiberoHakkuri kirjoitti:
Jussi Juonio sanoi:
Rolf Brunkeberg sanoi:
Organisaation puutteista huolimatta kovaa osaamista sieltä Iranista kuitenkin löytyy. Mitä tulee keskipelaajiin oli Kappen käsitys heistä kokolailla erilainen. Varmaa kuitenkin on, että todella vahvan maajoukkueen Iran on saanut jalkeille ja lentopallon suosio maassa aivam uskomaton.
Oivasen Mikon loppukausi jatkuu Puolassa. Mikäs se seura on?
Seura on AZS Olsztyn jossa myös velipoika Matti ja Olli Kunnari ovat aikanaan pelanneet. Matti ehkä jopa elämänsä parhaat pelit ainakin syöttötyöskentelyn osalta
 
Viestejä
4,083
Meillä alkaa olla joulu jo voiton puolella mutta Venäjällä vasta odotetaan Pakkasukon saapumista ja urheilusarjat pyörii täydellä tohinalla. Tänään Kerminen&Sammelvuo otti käkättimeen Novosibirskin vieraana 3-0.
 
Viestejä
1,062
Mitäs mitäs, Lelu menossa Instagraminsa mukaan Tiilikaisen porukkaan Saksaan treenaamaan? Tietääkö joku jotain?
 
Viestejä
197
brdgl kirjoitti: Mitäs mitäs, Lelu menossa Instagraminsa mukaan Tiilikaisen porukkaan Saksaan treenaamaan? Tietääkö joku jotain?
http://www.kaleva.fi/urheilu/ojansivu-saksaan-harjoittelemaan-palkkarasteja-yha-saamatta-iranista/751277/
 
Viestejä
2,387
rautakanki kirjoitti:
brdgl sanoi:
Mitäs mitäs, Lelu menossa Instagraminsa mukaan Tiilikaisen porukkaan Saksaan treenaamaan? Tietääkö joku jotain?
http://www.kaleva.fi/urheilu/ojansivu-saksaan-harjoittelemaan-palkkarasteja-yha-saamatta-iranista/751277/
Täytyy toivoa, että Lelu saa palkkansa Urmailta ja kuten hän toteaa asiat olivat hyvin neljä vuotta Kokkolassa. Hiukan pelkään ettei työn antaja Urmia maksa täyttä palkka sairasajalta :(
 
Viestejä
3
Mielenkiintoinen Kalevan juttu! Olikohan sana kiirinyt Kokkolasta Urmiaan että suomen parasta lentopalloilijaa ei saa päästää harjoittelemaan,syöttelemään korkeintaan??
 
Viestejä
3
Mielenkiintoinen Kalevan juttu! Olikohan sana kiirinyt Kokkolasta Urmiaan että suomen parasta lentopalloilijaa ei saa päästää harjoittelemaan,syöttelemään korkeintaan??
 

Ryynäsen Topi

sisäpiiriläinen kirjoitti:

Mielenkiintoinen Kalevan juttu! Olikohan sana kiirinyt Kokkolasta Urmiaan että suomen parasta lentopalloilijaa ei saa päästää harjoittelemaan,syöttelemään korkeintaan??
Käsittämätön kommentti.

Minkä ihmeen vuoksi näin olisi toimittu?
 

Ryynäsen Topi

Valoisan elämäntaiteilijan huumori oli välillä koetuksella, mutta nyt Ojansivu on entisellään.

– Kaikki meni niin hyvin neljä vuotta Kokkolassa, että johan tähän tarvittiin äksöniä. Jossittelu ja murehtiminen on turhaa.
Niinpä... Lelua on aina arvostettu ja kohdeltu hyvin Kokkolassa.

Lelun koti on myös Kokkolassa ja vieläpä lähes naapurissa Kuusimäessä. :)
 
Viestejä
1,237
"– Nyt pitää päästä sellaiseen kuntoon, että kehtaan mennä vielä pelaamaan jonnekin. Tässä kunnossa en mene, tai munaan itseni ja ensi kauden sopimuksen."

Ai että, kun olisi mukava nähdä Lelu vielä tällä kaudella mestaruusliigassa. Ihan missä tahansa joukkueessa. Toisaalta siirtorajan umpeudutta tämä taitaisi vaatia jonkun hakkurin loukkaantumisen, mitä ei tietenkään voi toivoa.
Taitaa Duren olla todennäköisempi osoite koko loppukaudeksi, vai onkohan sielläkin jo siirtorajat menneet ohi?
 
Viestejä
864
Ojansivulla voi olla edessä ammatin vaihto. Miehellä ei ole aivan putkeen mennyt maailmanvalloitus seurajoukkueissa. Neljä viimeistä ulkomaanpestiä päättynyt kesken kauden. Saanut saman vuoden aikana jopa kahdesta seurasta kenkää. Voi olla kohtuullisen haastavaa löytää paikka. Kokkolastakaan ei enää sitä löytynyt, inga pengar. Sammelvuo kuitenkin auttaa. Ettan harjoituksiin ja nyt Dureniin.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös