Joo ja vähän muutakin.. kyllä pelit seisoo välillä aika pahasti jos ei kirjurit osaa asiaansa. Toista oli ennen, tuomarit kyseli neuvoja pöytäkirjan pitäjiltä...Kirjurien pitäisi osata korttien kirjaaminen pöytäkirjaan. Ei siinä tarvittaisi verkkotuomaria. Ei siinä mene enempää aikaa kuin vaihdon ja pisteen kirjaamiseen, jos osaa tehtävänsä.
Jeps, yleisellä tasolla tämä on haasteellinen tilanne jos kirjuri tekee omavaltaisesti jotain ja pahimmassa tapauksessa ei sitten heti myönnä tekemistään tai yrittää korjailla sitä itse. Pöytäkirjaohjelmaan tulee muutoksia about kerran kuukaudessa ja joitain pieniä juttuja muuttuu aina (isot asiat yleensä ovat ennallaan) mutta kyllä tuota treenata pitäisi jos sen meinaa osata - varsinkin siellä pelitilanteessa jossa katsomo huutaa ja kaikilla on (oma) mielipiteensä.Kirjurien pitäisi osata korttien kirjaaminen pöytäkirjaan. Ei siinä tarvittaisi verkkotuomaria. Ei siinä mene enempää aikaa kuin vaihdon ja pisteen kirjaamiseen, jos osaa tehtävänsä.
"onko kiire vai tehdäänkö tietokoneella" kysyttiin takavuosina aika monessakin yhteydessä...Kyllä pitää paikkansa, että en ole tehnyt kirjurihommia tietokoneella, mutta eikös sen pitänyt helpottaa tekemistä ja luotettavuutta sekä tiedottamista.
Mites @PaHa tuo kohta 1) ?Nyt FIVB päättänyt kokeilla kahta sääntömuutosta kesän kilpailuissa:
1. Kaksoiskosketus -linja muuttuu passitilanteissa vastaamaan 1-kosketuksen linjaa eli kaksoiskosketus sallitaan kunhan kyse ei ole kahdesta erillisestä liikkeestä (ja pallo ei ylitä verkkoa). Sama koskee näköjään myös beach volleytä, trendi onkin jo ollut tähän suuntaan mutta etenkin beachissä kyseessä on aika iso kulttuurillinen muutos. Sisälentiksessä ollaan jo oltu tulkintalinjan osalta hyvin lähellä tätä valmiiksi.
2. Vastaanottavan joukkueen rotaatio määrittyy tuomarin viheltäessä pilliin ja paikka saa vaihtua sen jälkeen kun pallo heitetään syöttäjän toimesta ilmaan (nykyään kun palloa lyödään). Eli etenkin hypäreissä vaihdon saisi tehdä aikaisempaa aiemmin.
Kyse siis kokeiluista, joita arvioidaan sitten kesän kilpailujen jälkeen. Eli ilmeisesti seuraavalle seurasarjakaudelle eivät ole vielä tulossa. Pitäisin kuitenkin jopa todennäköisenä että ainakin sisälentopallossa kaksoiskosketusssääntö tulee kyseisellä tavalla muuttumaan. Ihan siis mutulla.
Tuossa vapaasti suomennettuna, osaavammat voivat selventää oikeilla termeillä.
Juuri kirjoitin että nuo testit ja kokeilut eivät koske Suomea eikä myöskään CEV otteluita tulevalla kaudella. Jos FIVB tekee asiasta sääntömuutoksen joskus niin sitten on eri juttu.Mites @PaHa tuo kohta 1) ?
Olin Bulgariassa U16-poikien EM-karsintaturnausta seuraamassa. Siellä muut joukkueet pelasivat tuon uuden säännön mukaan jo; siis oman syötön kohdalla menivät jo valmiiksi omille pelipaikoille, eivät siis olleet rotaation mukaisesti oman syötön lähtiessäTiedoksenne etukäteen sääntömuutoksista jotka käytännössä kv-peleissä otetaan käyttöön kesän hopeisessa ja kultaisessa liigassa ensimmäisissä peleissä. Suomessa uudet säännöt otetaan käyttöön nykyisen sarjakauden loputtua. Harkinnassa on vielä sääntömuutoksen ajankohta. Tästä liiton tuomariryhmä tiedottaa Liiton www-sivuilla toukokuun aikana.
Käytännössä kaksi sääntömuutosta joista ensimmäinen vaikuttaa merkittävästi peliin ja jälkimmäinen ei ehkä niinkään vaan on enemmän tekninen toiminta tuomareiden osalta.
Ensimmäiseksi:
Syöttävän joukkueen pelaajat saavat sijoittua kentällä vapaasti syöttävän joukkueen syöttöhetkellä. En osaa sanoa miten tämä vaikuttaa valmennusmielessä taktisesti ja miten tätä kannattaisi hyödyntää tai olla hyödyntämättä - aika näyttää.
Vielä tarkennan: Sijoittua voi vapaasti ihan miten haluaa (esim. takapelaajat voivat olla etupelaajien etupuolella ja keskenään ihan millaisessa järjestyksessä tahansa) mutta pelitilanteiden säännöt etu- ja takapelaajien oikeuksista pysyvät ennallaan - Tämä koskee vain sijoittumista syöttöhetkellä ja vain syöttävän joukkueen toimesta.
Todennäköisesti tämä tulee aiheuttamaan "teknisiä tuomaritoiminnan muutoksia" vaihtotilanteisiin jossa vaihdetaan kentältä kerralla (2 vaihtoparia tai enemmän), koska nykyinen "vapaa ja quick vaihtotapahtuma ainakin liigassa" ei anna tuomaristolle ml. kirjuri informaatiota kuka pelaaja tosiasiallisesti vaihtaa kenenkin kanssa.
Toiseksi:
Toinen sääntömuutos , jolla ei pitäisi olla juurikaan merkitystä joukkueiden pelaamiseen on se että pallot jotka menevät vastustajan vapaa-alueelle osittain tai kokonaan ylityskaistan ulkopuolelta (ei siis kokonaan antennien välistä) vihelletään virheeksi mikäli tämä tapahtuu joukkueen toisen tai kolmannen kosketuksen jälkeen (kun pallo kokonaisuudessaan on ohittanyt verkkotason). Tällä hetkellä sääntöjen mukaan pitää viheltää kolmannen kosketuksen jälkeen em. tavalla pallo virheeksi.
Tämän muutoksen syynä oletettavasti on se, että toisen kosketuksen jälkeen mennyttä palloa ei käytännössä ole enää mahdollista pelata laillisesti vastustajan puolelle ja tuon pallon menemisen jälkeen (toisen kosketuksen jälkeen) voi tällä hetkellä tapahtua joku muu virhe (verkkovirhe, keskirajavirhe) joka vihelletään virheeksi. Jatkossa näin ei pitäisi käydä koska pallo kuolee jo sen toisen kosketuksen jälkeen mennessään aikaisemmin kuvatulla tavalla vastustajan vapaa-alueelle.
Mitä tulee muihin sääntökokeiluihin niin ne eivät tässä vaiheessa ole kannaltamme relevantteja.
PaHa
CEV:ssä jo käytössä 1.4 alkaen paitsi jos on vielä tämän kauden eurocuppeja.Olin Bulgariassa U16-poikien EM-karsintaturnausta seuraamassa. Siellä muut joukkueet pelasivat tuon uuden säännön mukaan jo; siis oman syötön kohdalla menivät jo valmiiksi omille pelipaikoille, eivät siis olleet rotaation mukaisesti oman syötön lähtiessä
Voisiko tähän tietäjät vastata. Oli varsin erikoinen tilanne. Eikö piste olisi kuulunut Akaalle kun pallo osui Häykän jalkaterään ennen kuin osui Akaan kenttäänMikäs on oikea tuomio kun torjuja torjuu pallon omille jaloilleen mutta vastustajan puolella, kuten Häykällä kävi
Periaatteessa jos pallo ei kosketa torjunnan jälkeen hyökkäävän joukkueen kenttäaluetta tai pelaajaa niin se on yli.Mikäs on oikea tuomio kun torjuja torjuu pallon omille jaloilleen mutta vastustajan puolella, kuten Häykällä kävi
katso liitettä 942
Casebookista vastaavanlainen tilanne. Jos torjujan jalka ilmassa eikä maassa ilmeisesti tulkintakysymys että estääkö toista vielä pelaamasta.
CB ei suoraan ota kantaa tuossa kirjoitetussa kysymyksessä mutta vastauksessaan ottaa. Jotta tapahtuisi virhe pitää kahden asian toteutua: a) kosketus pitää tapahtua reilusti lattian yläpuolella (mikä tapahtui) ja b) vastapuolella olisi pitänyt olla mahdollisuus pelata palloa (mitä ei tässä tilanteessa ollut) niin silloin kyseessä olisi torjujan virhe. Nyt kuin vain kohta a toteutui niin kyseessä ei ole pelin häiritseminen vastustajan ilmatilassa.katso liitettä 942
Casebookista vastaavanlainen tilanne. Jos torjujan jalka ilmassa eikä maassa ilmeisesti tulkintakysymys että estääkö toista vielä pelaamasta.