Verkkovirhe

Mentaalivalmennus lentopallossa

Viestejä
8
Mikkelin Passarit miesten ykkössarjassa otti tälle kaudelle käyttöön uudenlaisen lähestymistavan lentopalloon mm. mentaalivalmennuksen kautta.

Runkosarjassa tulos oli 14 ottelua/ 14 voittoa. YLE TV2 kiinnostui asiasta ja teki jutun Itä-Suomen alueuutisiin (tuli telkusta 22.1.). Tässä linkki jutun kirjoitettuun versioon:

http://yle.fi/uutiset/psyykkinen_valmennus_auttoi_mikkelin_passarit_voittoputkeen/7046539

Muukin media on ollut kiinnostunut asiasta.

Olisi mukava herättää täällä keskustelua aiheesta. Ajatuksia, mielipiteitä, kokemuksia? Omalla aktiiviuralla tätä puolta ei huomioitu oikeastaan mitenkään! Nyt kun maajoukkue on menestynyt, niin miten asia siellä on huomioitu? Jotain näyttää/tuntuu pelaajissa tapahtuneen: parempi paineen sieto, yhtenäisempi joukkue, vähemmän kiukuttelua!? Sattumaa vai tietoista toimintaa?

t:Ville Salminen / Mikkelin Passarit #10
 
Viestejä
347
Kyllähän mentaalivalmennus on lentopallossa varsin vähin käytetty valmennusmuoto. Itse olen ollut muutamana vuotena joukkueessa, jossa mentaalivalmennus on ollut jotenkin mukana. Osa pelaajista on saanut siitä jotain, osa pitää humpuukina.

Omasta mielestäni ongelma on lähinnä siinä, että mentaalivalmennuksesta odotetaan jotain hokkuspokkus-tuloksia. Vaikka Mikkelissä tulokset ovat jutun mukaan muuttuneet hyvinkin nopeasti, niin uskon että mentaalipuoli on taito siinä missä lajitaito ja fysiikkakin joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja harjoittelua.
 
Viestejä
49
En ole itse törmännyt menttaalipuolen valmennukseen oman vaatimattoman pelaajauran aikana. Mielestäni menttaalivalmennuksen lisääminen mm. junnupuolelle olisi hieno asia. Juunut oppisivat suhtautumaan voittoihin/tappioihin oikein sekä käsittelemään painetilanteita.
 
Viestejä
4,705
Yksi periferialainen pitkänlinjan valkku käytti moista juttua jo -70 luvulla. Itsekin olin noissa sessioissa mukana. Viimeisin tämän metodin läpikäynyt huippu, näiltä pusikoilta ja saman kaverin suorittamana on Upi.
 
Viestejä
2,543
Kyllä eräänlaista meditointia kokeili aikoinaan Tiikeritkin 1980 luvun vaihteessa, osa pelaajista kuitenkin nukahti eikä oikein tuntunut heräävän otteluun :)
 
Viestejä
453
Eikö kaikki valmennus ole mentaalivalmennusta? Ei siihen välttämättä tarvita sitä psykologia paikalle, joilloin varmasti osa pitää hommaa hölynpölynä. Huom, välttämättä.

Parasta mentaalivalmennusta on jakaa kokemuksia ja antaa pelaajalle aidosti tukea ja luottoa.

Erkka Westerlundin sanoin: Onko valmennus ilman psyykkistä valmennusta edes valmentamista?
 
Viestejä
10,895
ponteva kirjoitti: Kuoksan mielipide aiheeseen: http://www.etta.fi/index.php?211

Ollilla fiksu mielipide ja jutun lopun vinkki, joka liittyy syöttämiseen on minusta aivan erinomainen. Ja Ollin ohje on "Just play the ball". Mieleeni jäi Ettan vierailusta Lumossa hiljattain ratkaisevan neljännen erän lopussa Ollin ohje Vukille. Se oli yksinkertainen: "Hit the ball". Vuk ymmärsin ohjeen ja löi palloa niin hyökkäyksessä ja syöttöruudussa. Taisi muistaakseni jopa lyödä viimeisen ottelupallopisteen ässäksi. No meni jo vähän offtopiciksi.
 
Viestejä
8
Onpa hienoa, että aihe on herättänyt jo keskustelua. Kuoksan Ollin kirjoitus on varsin mielenkiintoinen ja siitä huomaa, että asia herättää tunteita. Ja hyviä huomioitahan Olli on kirjannut.

Passareiden toiminnasta pitää avata vielä sen verran, että missään nimessä "mentaalivalmennus" ei tarkoita, että teemme jotain "hokkus pokkusta", ei todellakaan :)! Kaikki on pyritty tekemään todella KOKONAISVALTAISESTI ja mahdollisimman konkretian tasolla... siellä missä lentopallo tapahtuu ja silloin, kun lentopallo tapahtuu. Toki olemme myös lisänneet puhetta ja "opiskelua", mutta aina vahvasti käytäntöön liittyen... Ei hengitysharjoituksia, jotta oppisimme hengittämään ;)! Varmasti yksi merkittävä tekijä tällä kaudella on ollut esim. se, että koko joukkue on ottanut vastuun pelin ja harjoitusten kehittämisestä, suunnittelusta ja vetämisestä, ei vain valmentaja... tämä on mm. ohjannut pelaajien laajentuneeseen ajatteluun pelikentällä ja helpottanut reagoimaan nopeammin pelin muutoksiin. Lisäksi pelaajat ja valmentajat ovat luoneet yhdessä, yhteisen näkemyksen pelistä... niin hassulta kuin tämä kuulostaakin, niin se ei TODELLAKAAN ole itsestään selvää! Usein kentällä on 7 pelaajaa, joilla kaikilla on oma näkemys lentopallosta ( joskus tiedostamatonkin) ja tämän näkemyksen perusteella pyritään toteuttamaan valmentajan tarjoamaa näkemystä ja pelitaktiikkaa! Tämä voi helposti kulminoitua silloin kun tulee tiukka tilanne, jolloin pelejä ratkaistaan - pelaajan oma näkemys rupeaa ajamaan ohi valmentajan näkemyksestä (yleensä tiedostamatta) ja pahimmassa tapauksessa peli hajoaa seitsemään erilaiseen ajatukseen kentällä, yksilöt yrittävät ratkaista ottelua ja joukkue unohtuu! Jotenkin uskon, että aika moni on kokenut tämän tilanteen?

Tapa jolla olemme toimineet Passareiden kanssa, ei ole vanhassa merkityksessä mentaalivalmennusta, mutta parempaa nimitystä emme vielä ole keksineet ja koko laajan "konseptin" kertomiseen ei tämä tila ole riittävä, eikä varmasti ole tarviskaan :)! Kysymykseen, eikö kaikki valmentaminen ole mentaalivalmennusta... Olisi hyvä jos näin olisikin, mutta ikävä kyllä en voi tähän käytännön kokemuksenkaan kautta yhtyä... Tottakai, kun puhutaan valmentamisesta, niin puhumme aina myös urheilijan jokaiseen puoleen (myös henkiseen) vaikuttamisesta... Mutta kuinka usein huomioimme tämän kokonaisuuden tietoisesti, olkoon kyseessä sitten valmentaja tai pelaaja? Kokemusten jakaminen, luottaminen, toisen tukeminen ovat jo hyviä lähtökohtia... mitä paremmalta saat vieruskaverin näyttämään, sitä paremmin olet myös itse pelannut :).

No, siinä muutamia mieleentulleita ajatuksia näin torstai-iltana :)! Jatketaanhan vilkasta ajatustenvaihtoa asian tiimoilta...
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös